Vízöntő mitológia

Az alábbi bejegyzés ősszel az Új Egyensúly oldalán is megjelent

Itt tudod meghallgatni. :)

Átmenti korszakban élünk.

Halak hosszú időszaka, melynek kezdetét Jézus születéséhez kapcsolják, véget ért. A Vízöntő energia egyre jobban áramlik a világba, de hatása tisztán még nem nyilvánul meg. A Halak energia még sok esetben uralja életünket: ködösítések, függőségek, a tények elkendőzése, a tudomány isteni köntösbe öltöztetése, a spiritualitás reneszánsza. Probléma ez? Nem. Nem lehet egyik napról a másikra lezárni valamit. A léleknek időre van szüksége. Mindazt, amit eddig tapasztalt, be kell építenie, el kell rendeznie magában. Fel kell dolgoznia az érzelmek skáláját és rá kell tudnia néznie távolságtartóan, racionális szemmel.

A Vízöntő levegős jegy: értelmi, tiszta, érzelmektől és érdekektől mentes. Szabad, áramló. A jegy uralkodó bolygója az Uránusz. A görög mitológiában az ég istene, az egyik legősibb isten. Erre szeretném felhívni a figyelmet, mert fontos: az, ami vár ránk, nem valami új lesz, hanem egy régi, ősi minőség visszatérése. Létünk itt a Föld nevű bolygón uroborosz, melynek jelképe az önmaga farkába harapó kígyó. A kör körbeér. Kétségtelen, változás vár ránk, valami olyan, mely alapjaiban változtatja meg létezésünket, hiszen az uránuszi energia a hirtelen, radikális változásokat jelenti. De semmi új nem fog történni. Csupán visszatér valami, amiről tudni sem akartunk.

A tradicionális asztrológia tanítása szerint, még a külső bolygók felfedezés előtt, a Vízöntő jegyét a Szaturnusz uralta. A Szaturnusz energiája jelképezi a kereteket, korlátokat, rendet. A Vízöntő, mint minőség, a szabadságról, a keretek feloldódásáról szól. Amíg a Szaturnusz uralta a jegyet, addig ez az energia be volt zárva, hiszen a világ is társadalmi rendek szerint épült fel. Amint az Uránusz, mint energia a fizikai szinten is megjelent (azaz a bolygót felfedezték), elkezdődött ennek a rendnek a felbomlása. Az Uránuszt 1781-ben fedezték fel. 1789-ban pedig kitört a nagy francia forradalom. 

Az asztrológia tanítása szerint a két bolygó, mint társuralkodó uralja a Vízöntő jegyét, bár a leggyakrabban már csak az Uránuszt társítják a jegyhez. Hogy miért fontosak ezek a jelentések, és mit adhat nekünk, arra hamarosan rátérek, de előbb ismerjük meg a Szaturnusz mitológiáját is.

Szaturnusz, avagy görög nevén Kronosz, Uránusz és Gaia gyermeke volt, a legifjabb titán. Uránusz annyira féltette hatalmát, hogy gyermekeit a Tartaroszba száműzte. Ez az örök szenvedés, a kárhozat helye. De Kronosz, anyja segítségével, kasztrálta Uránuszt, megfosztva ezzel nem csak férfiasságától, de hatalmától is. És most az Ég Ura visszatér, hogy egykor elvesztett hatalmát visszaszerezze. Uránusz uralma alatt szörnyek borították el a földet. Kronosz uralmát pedig, mint az ősi aranykort emlegetik a mitológiák.

A mítoszok és mesék a lélek ősi, archaikus rétegeit érintik meg. Még ha nem is vagyunk tudatában, nagyon sok információval segítenek minket. Mihez segít hozzá a Vízöntő társuralkodóinak mitológiája? Ahhoz, hogy megértük, az egyensúlyhoz két erő kell, csak egy szélsőségekhez vezet.

Amíg a Szaturnusz uralta csak a jegyet, létrejött egy korlátozott, rétegződött feudális rendszer. 1789 óta annyira felbomlott e korábbi rendszer, hogy most sokan parttalanul keresik helyünket a világban. Annyira fellazultak a társadalmi és családi kötelékek, hogy gyökértelenné váltunk. Ahogy korábban is írtam, a Vízöntő levegős jegy. Gyökereket pedig csak a földbe (biztonság, stabilitás) lehet ereszteni. A Szaturnusz energiája ehhez segít minket, hiszen egy földjegynek, a Bak jegyének is uralkodó bolygója.

Uránuszt Szaturnusz állította meg. Ők ketten, mint a fékek és egyensúlyok rendszere, tartja kordában ezt az energiát. Sokan az Uránuszt, mint a szabadság szinonimáját értelmezik. A Szaturnuszt pedig, mint korlátot. De szabadság csak korlátok között jöhet létre. Szabad vagyok, ha tudatában vagyok önmagam és mások korlátainak és határainak (Uránusz, mint belátás, értelem), s ezeket tiszteletben tartva, önmagamat fegyelmezve (Szaturnusz) élem úgy az életem, ahogyan szeretném.