Új kezdet: az új év energiái, jegyváltások

Boldog Húsvétot, Boldog Feltámadást Mindenkinek! A Húsvét az élet és a halál misztériumának ünnepe, egyben a tavaszé, a megújulásé, az újjászületésé: egyszóval az Életé. Jelen bejegyzésem az elmúlt hetek asztrológiai változásairól szól. Aki hallgatni szeretné, itt megteheti.

Asztrológiai értelemben az új év akkor kezdődik el, amikor a Nap a Kos jegyébe lép. Ez idén március 20-án a késő esti órákban, fél 11 körül történt meg. A napéjegyenlőséget megelőzően, március 7-én a Sors bolygója, vagy, ahogy a régiek hívták, a Karma Ura, azaz a Szaturnusz, belépett a Halak jegyébe, március 23-án pedig a Plútó, a transzformálás bolygója pedig a Vízöntőbe. Hamarosan a Jupiter is jegyet vált, és átlép a Bika jegyébe. Energetikai értelemben a szilárd jegyek lesznek hangsúlyosak és érdekes, hogy minden jegybelépéskor szilárd jegy emelkedett az ascendensen.

A kardinális minőség az energia irányát és elindítását jelképezi, a szilárd a megvalósulást, azaz az anyagba ültetést, a változó pedig az átalakítást mutatja. A hindu istenvilágban megfeleltethető a nagy hármasnak: Brahma, a teremtő (kardinalitás), Visnu, a megtartó (szilárdság) és Síva, a Pusztító (változékonyság).

Számomra mindez azt jelenti, hogy mindazok a dolgok, amikért az elmúlt években dolgoztunk vagy indítottunk útjára, azok végre a látható világban is meg fognak jelenni. (ha eddig ez még nem történt meg). Aki érdeklődik az asztrológia irányt, azok már bizonyára sokat olvastak és/vagy hallottak az idei napéjegyenlőség energiáiról. És bár tudom, hogy közel három hete történt a dolog, mégis úgy éreztem, hogy erről most, Húsvétkor kell nektek beszélnem. A megújulás és az új élet energiái most a legerősebbek és ez akkor is így van, ha már kiveszőben vannak az ünnep (nem csak ennek, bármelyiknek) a szokásai is.

 

 

A képlet Skorpió ascendenssel indul, amely mutatja, hogy a következő évben mélyreható változások fognak történni. A Skorpió az átalakulás jegye, a teljes transzformációé. A víz jegyek, azon belül is a szilárd minőség hordozója: érzelmeinkben, legyenek azok bármilyenek, nagyon határozottan ki fogunk tartani. A jegy uralkodó bolygója, a Plútó, a 2-es és 3-as házak csúcsánál áll, a Bak jegy végén. A jegyek végén álló bolygók mindig erőteljes energiáról árulkodnak. A 2-es ház a fizikai javak, a biztonság, stabilitás területe, a 3-as a közvetlen környezeté, melyekhez lazább szálak fűznek. A ház Ikrek analóg, ezért ez a kommunikáció területe is. A Plútó házhelyzete mutatja, hogy elmozdulás fog történni a belsőről a külső felé.

A 3-as házban egyetlen bolygó, a Szaturnusz tartózkodik, immáron a Halak jegyében. A Szaturnusz az összehúzó-rendező energia minőségét hordozza, ezért segítségünkre lesz a kommunikáció racionálisabb, érzelmileg fegyelmezettebb formájának érvényre juttatásában. Ugyanakkor a 2-es ház ura is, ami mutatja, hogy belső világunk meg fog nyilvánulni és láthatóvá válik a közvetlen környezetünk számára: leginkább a nonverbális nyelvezetben.

Ami igazán feltűnő, az a következő, a 4-es ház zsúfoltsága. Ez a múlt, a karma területe, és az érzelmekért felelős két nagy minőség, a Hold és a Neptunusz együttállásban itt helyezkedik el. Együttállás esetén a bolygók energiái összeadódnak, ezért az érzelmi életünk felerősödése várható. A régi sebek, fájó emlékek újra felszínre törhetnek és elboríthatnak minket: nagy fokú tudatosságra lesz szükségünk, hogy ezt kordában tudjuk tartani. Ebben segít a Kos Nap, mely ugyanitt helyezkedik el, kapcsolódva a Hold-Naptunusz pároshoz. Azt üzeni, hogy ahogyan a szörfösök, mi is bátran lovagoljuk meg ezeket az érzelmi hullámokat, és emelkedjünk feléjük.

Érzelmi hullámok lesznek. És ahogyan az elején írtam, a Skorpió ascendens makacsul ott fog minket tartani, ahová hagyjuk, hogy vezessenek: félelemben, kétségbeesésben, szeretetben, reményben: csak rajtunk áll, miként birkózunk meg érzelmeinkkel.

Az 5-ös házban lévő Jupiter energiája azt üzeni, képességeinket, tehetségünket használva kezdjük el önmagunk építeni, játszva, lazán álljunk a fizikai, anyagi világ dolgaihoz. A félelem nem fog segíteni. A könnyedség az, ami majd segít átvészelni a nehéz időszakot.

A legtöbb derűlátóval szemben én kissé pesszimistább vagyok és nem látom úgy, hogy a gazdaság helyzete javulni fog. A józan ész és az energiák tánca is azt mutatja, a válság mélyülni fog, a létbizonytalanság fokozódni. Átmeneti időszakban vagyunk és mint minden átmenet, ez is félelmekkel teli. Tudjuk, hogy a régi nem térhet vissza, de nem látjuk az újat: jogosan félünk. A napéjegyenlőség képlete erre a félelemre mutat rá és ennek fokozódására, de üzeni: legyen benned remény és hit! Amin tudsz változtatni, képességeidet használva változtass! Amin nem, engedd el. Légy nyitott, mint egy gyermek és várj: mi fog történni? Ne akard görcsösen irányítani a dolgokat. A Jupiter azt üzeni: légy játékos és vedd lazán. Nem azt üzeni: ne is törődj vele. Hanem azt, hogy lásd meg a realitást, utána színezz rajta. :) Tudsz változtatni a dolgokon! Van benned erő! De ehhez a gondolataidat és érzelmeidet kell uralnod, enélkül nem fog sikerülni.

A 6-os házban álló Vénusz azt üzeni, vigyél minél több színt, bájt és szeretetet a hétköznapokba.  Nem kell nagy dolgokra gondolnotok: egy kedves bók, egy bohókás zokni, egy étel lassú elfogyasztása, minden falat egyediségének megismerése: ezekkel békéssé, szebbé teszitek önmagatok és mások napjait.  A ház vége felé elhelyezkedő Uránusz is erre hívja fel a figyelmet: légy önmagad, légy egyedi, merj más lenni és figyelj fel minden másra.

A 8-as házban lévő, de még Ikrek Mars arra figyelmeztet, erődet most a tudás felé irányítsd, tudatosítsd kommunikációdat és szerezz örömet szavaiddal. A szavaknak mágikus erejük van, ideje lenne ezt tudatosítani. A Mars elhelyezkedése arra hívja fel a figyelmet, hogy gyógyítani, de ölni is lehet velük: csak rajtad áll, hogyan használod az energiát.

A Mars március 25-én belépett a Rák jegyébe és milyen érdekes, az ő jegyváltásakor is szilárd jegy volt az ascendens. A tavaszi napéjegyenlőség kivételével minden jegybe lépéskor az Oroszlán jegye emelkedett. Erről talán készítek egy bejegyzést, mert valóban érdekes. :) Visszatérve a Marsra, a jegyváltás azt mutatja, hogy energiáink és erőnk leginkább a Rák uralma alatt álló területeken fog megmutatkozni, azaz a család, otthon és lelki kapcsolódások területén. A Mars a 11-es házban tartózkodott ekkor, ami a függés-függetlenedés analógiáit húzza magával, továbbá, mivel a 10-es ház ura is, a külvilágban való megjelenésünket is. Mit építünk? Hogyan kapcsolódunk másokhoz? Szabadon? Félelmek, szorongások által? A következő néhány hétben érdemes lesz ezeken eltöprengeni. Május 20-án, délután, a Mars jegyet fog váltani és átlép az Oroszlán jegyébe.

Még néhány mondat erejéig beszélnék a Szaturnuszról és a Plútóról. A Szaturnusz jegyváltásakor a 7-es házban tartózkodott, a 6-os uraként. A mindennapok sokszor unalmas és rutin világa hogyan mutatkozik meg rajtam keresztül? Mit érzékel ebből a külvilág? A munkámon keresztül hogyan mutatom meg önmagam? A Halak a másokkal való mély azonosság és kapcsolódás jegye. Hogyan tudom a hétköznapokban legmélyebb önmagamon keresztül megmutatkozni a világban? Hogyan látnak így mások? Hogyan tükröződöm vissza? Ezek lesznek a következő 2-3 év fő kérdései. Természetesen, attól függően, hogy valaki születési képletében mely életterületre esik a Halak jegye, még több pluszt hozzáad.

A Plútó ekkor a 6-os házban tartózkodik a 4-es uraként. Erről az állásról a tarot nagy arkánumának 8-as lapja, az Igazságosság jut eszembe. Ki mint vet, úgy arat. Tehát ahogyan a múltban (közel, vagy rég) döntöttél, azok a mindennapokban kifejeződésre jutnak. Ez azért is érdekes, mert amikor a Plútó átlépett a Vízöntő jegyébe, akkor is a 6-os házban tartózkodott, szintén a 4-es ház uraként. A 6-os ház Szűz analóg, tehát a rutin, szokások, hétköznapok, a munka területe. A Plútó elhelyezkedése azt mutatja, hogy gyökeres átalakulások válhatóak itt, mind társadalmi, mind egyéni szinten. Attól függően pedig, hogy a Vízöntő jegye kinél melyik házba esik, tovább árnyalja majd a dolgot.

A Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz és Plútó lassú mozgású bolygók, különösen az utolsó három. Hosszú ideig tartózkodnak egy jegyben, ezért hatásuk több évig vagy évtizedig is megmutatkozik.

Összefoglalóan: a következő évben érzelmeink főszerepet kapnak és lehetőséget is kapunk arra, hogy ezeket tudatosítsuk, s segítségükkel egy új alapot rakjunk le. Csak rajtunk áll, hogy beleállunk sebeink gyógyításába, s a bennünk lévő erőt felhasználva új életet kezdünk, vagy megmaradunk a tehetetlen, kiszolgáltatott helyzetben, ahol mindig más a hibás, s a felelősséget továbbra is hárítjuk.

Nehéz év elé nézünk. Az előző év üzenete az volt: találjuk meg belső erőnket, húzzuk meg határainkat és álljunk bele vágyaink megvalósításába. A tudást, amit megszereztünk, használjuk. Ezek segítségével lehetünk szabadok. Az idei év azt üzeni: a megszerzett tudással folytasd a szabadulást: szellemi síkról a lelki, érzelmi síkra helyeződik a hangsúly. Kezdd el uralni érzelmidet. Lásd meg a bennük lévő illúziókat, s emeld fel Istenhez. Feladni: gyönyörű, mély jelentésű szó. A fel-adás nem lemondás: fel, az égbe, Istennek add oda a fájdalmakat, nehézségeket. Higgy benne és magadban!

Április 6-án kora reggel telihold volt. A képletnek gyönyörű üzenete van: bátran merj elindulni az utadon, mutasd meg önmagad! Légy merész, bátor és újító (Nap-Jupiter emelkedik a Kos jegyében) és érzelmeket pedig tedd egy alkimista tégelybe és transzformáld át. Szerintem gyönyörű a 12-es és 6-os ház súlya, különösen ez utóbbié, hiszen a Neptunusz és a Szaturnusz is itt tartózkodott. A 6-os házban a Hold állt, lelkünk szimbóluma: a mindennapi életet is éld élettel, lélekkel!

Aki együtt mozog az energiákkal és figyel az üzenetekre, annak az élete nem lesz könnyű, sima út. Ugyanannyi nehézséggel, fájdalommal és megoldandó feladattal fog szembenézni. De a megértés és a tudás segít mindezzel megbirkózni. Az asztrológia egy eszköz, melynek segítségével jobban megérthetjük önmagunkat és másokat. Aki már régóta tervezi álmai, vágyai megvalósítását, az ne tervezzen többé, induljon el az úton! Egy új élet elkezdésének most jött el az ideje. És mikor tennénk, ha nem az Élet születésének ünnepén? :)

Boldog megújulást kívánok Mindenkinek! :)